Jump to content

Featured Replies

Just now, Faith7 said:

• Odgovora 56
  • Pregleda 1,7k
  • Tema napravljena
  • Zadnji odgovor

Najbolji posteri u ovoj temi

Najpopularniji postovi

• Pa ne mozemo se mi moliti samome sebi, nismo mi bog, ovo kao da je gnosticko ucenje.

• Ako smo mi ljudi bogovi zasto umiremo, Bog ne moze umrijeti?

• Mislim da ne trebamo filozofirati. Biblija je jasna, postoji samo jedan Bog i to Otac, a Isus je Sin Bozji. Sv. Duh nije neka treca osoba, nego Bozji duh, kao sto mi ljudi imamo svoj duh, ali nas duh

Posted Images

Just now, Faith7 said:

Just now, Faith7 said:

Poslušajte Adventisti 7.fana , a i ostali. Možda ćete Razumjeti, ako čitate Bibliju i nešto ne razumijete u njoj , ako vam nije sve jasno  kako piše i u Bibliji imate  objašnjenje i kako je došlo do trojstva!

Ako ćete vjerovati . 

8 hours ago, καιnos said:

Pa ne mozemo se mi moliti samome sebi, nismo mi bog, ovo kao da je gnosticko ucenje.

Kako nismo bogovi, kad Isus sam kaže da jesmo.

Isus im odgovori: ne stoji li napisano u zakonu vašemu: ja rekoh: bogovi ste?

Ako one nazva bogovima kojima riječ Božija bi, i pismo se ne može pokvariti; Jovan 10,34

Kako vi govorite onome kojega otac posveti i posla na svijet: hulu na Boga govoriš, što rekoh: ja sam sin Božij? Jovan 10,34-36

Rekoh: bogovi ste, i sinovi višnjega svi. Psalam 82,6

Hristos nas naziva braćom, kako on kao Bog može nas nazvati braćom ako nismo i mi bogovi?

Pogledajmo kakoje naše telo ustrojeno, pa se i tu mogu prepoznati tri lica. Imamo levu moždanu hemisveru koja je intelektualna, jer je tu smešten naš intelekt. ona se bavi detaljima,logikom...

Imamo desnu koja za razliku od leve ne obraća pažnju na detalje već vidi suštinu. Tako da izuzetno inteligentni ljudi koji se više oslanjaju na levu hemisveru nisu sposobni da vide suštinu jer u svojoj misli uopšte ne obraćaju pažnju na desnu moždanu hemisveru.  Te dve Hemisvere imaju različitu volju i različite misli nude,  to su kao dve osobe našega uma, 

Nekada su pokušavali da leče šizofreniju tako što poseku neuronske veze između dve hemisvere; i dešavalo se da čovek dođe do garderobera da uzme neku stvar da obuče pa jedna ruka pođe za jednu stvar a druga za drugu, jer leva hemisvera kontroliše desnu stranu tela pa i desnu ruku dok desna kontroliše levu stranu tela. Uz malo eksperimentisanja otkrilo se da te dve hemisvere imaju različitu volju.

Dakle već tu imamo dva lica nas kao božanskog bića. 

A treće lice ili duh koji nam je dat predstavlja kičmena moždina koja usklazuje rad leve i desne hemisvere u jedno ponašanje.

I budući da mo božanska bića jer smo po obličju Božijem stvoreni to mi u funkcionisanju svoga tela već možemo da prepoznamo tri lica božanskog bića.

Edited by rale

• Spirit Junkie
48 minutes ago, rale said:

božanska bića

Ako smo mi ljudi bogovi, zasto ne mozemo da stvaramo i radimo cuda kao Bog?

17 minutes ago, καιnos said:

Ako smo mi ljudi bogovi, zasto ne mozemo da stvaramo i radimo cuda kao Bog?

Jer nemamo vere da mi to možemo, mi ne verujemo da smo bogovi i da to možemo. A sve čoveku biva po njegovoj veri.

A vera je istina koja je u čoveku.  jer svako od nas ima neku svoju istinu o ljudima, o događajima i o svemu sudimo kroz tu svoju istinu. Ta istina u nama je nastala kroz naše vaspitanje, obrazovanje, razna životna iskustva i sada je ta našaistina sačinjena od zabluda. Jedna od zabluda je da mi u telu ne možemo da živimo večno. Takođe naša je zabluda da mi nismo bogovi i da nemamo moć kreiranja. i zato i ne možemo da radimo stvari koje bi kao bogovi da smo u istini mogli da činimo.

Jer mi smo umovi i sve što kreiramo u umu to duh teži da sprovede u materiju, ali mi onda posumnjamo da će se to desiti i tom svojom sumnjom porušimo ono šta smo iskreirali. 

A Hristos nam kaže da ako imamo vere kao zrno gorušičino mogli bi čuda da činimo.

Edited by rale

Kada je Isus pozvao Petra da dođe  k Njemu hodajući po vodi ovaj je poverovao i krenuo, i išao po vodi. A onda je video talase i posumnjao i počeo da se topi.  E zato mi ne možemo da tvorimo čuda jer nas sumnje guše i bivamo nesposobni za čuda, pa sami sebi izgledamo kao da nismo bogovi.

Edited by rale

Da bi smo mogli da tvorimo čuda treba u toj kreaciji da učestvuju sva tri lica našega bića.

Mi kao umovi smo drugo lice našega bića i ako umemo jasno da izrazimo svoju volju treće lice će to sprovesti u delo.

Dakle u umu se prvo kreira ono šta želimo, stvori se slika toga čemu se nadamo. tome se dodeli neki smisao kako bi se došlo do oduševljenja koje je jasan znak duhu da je to ono čemu težimo.  Duh ne razume reči koje govorimo njegov jezik su osećanja i vizije. Kada stvorimo jasnu sliku onoga šta želimo i dodamo tome osećanje oduševljenja to za naš duh postaje zapovest koju on izvršava. Sledeće šta je potrebno je nada , da želju pretvorimo u nadu a nada je očekivanje onoga čemu se nadamo. Dakle tu smo već imali izraženu ljubav prema tome kroz pažnju i oduševljenje, imamo i nadu fali nam još samo vera da bi se čudo desilo. ali mi tada posumnjamo i čudo se ne desi jer je vera jedan od uslova koji su ugrađeni u zakone života. 

A mi ne odradimo ni deo ovoga a očekujemo čudo da se desi.

Isus u mestu gde je živeo nije mogao da čini čida i isceljuje jer ljudi nisu verovali da on to može, dakle ni Bog ne čini čuda bez vere. I čudio se njihovom neverju.

• Spirit Junkie

Naravno da ljudi mogu ciniti cuda ako Bog radi preko njih, ali to su opet Bozja cuda, ne nasa....jer ako smo mi ljudi bogovi onda bismo neovisno o Bogu mogli ciniti sve isto kao Bog ili?

8 hours ago, καιnos said:

Naravno da ljudi mogu ciniti cuda ako Bog radi preko njih, ali to su opet Bozja cuda, ne nasa....jer ako smo mi ljudi bogovi onda bismo neovisno o Bogu mogli ciniti sve isto kao Bog ili?

Da bismo tvorili čuda treba da imamo znaje o tome koje lice radi koji deo posla. Da razumemo da smo mi um koji živi u telu, da nismo telo; A posao uma je kreiranje u mašti, rađanje misli koje će podržavati određenu ideju, delo, čudo... A onda da strpljivo čekamo da duh Božiji to realizuje jer on kreira ono šta smo mi kreirali na duhovnom planu u materiji. U tom smislu mi zavisimo od trećeg lica Božanskog bića 

Evo prost primer; poželimo da odemo da se istuširamo, i duh miora da pokrene sve silne milijarde ćelija da se to izvrši, u svakoj ćeliji se desi oko dve milijarde dodira između DNK i RNK i to sve mora da ima svoj redosled. o svemu tome duh vodi računa . Nauka je primetila da to neko drugi radi ali neće da kažu duh nego to zovu podsvest, 

A za ono šta je Bog otac u nama kažu to je nadsvest. Sve je tu samo se obilazi ko kiša oko Kragujevca kako narod ne bi spoznao sebe i otrgo se iz ropstva. 

A ljudi koji ne razumeji kako te stvari funkcionišu kažu nema Bog tri lica, 

Pa kako će takav da tvori čuda kad ne zna da zavisi od trećeg lica, On ne zna i u kakvom su odnosu Otac Sin I Sv duh.  koji je čiji deo posla. 

• Spirit Junkie

Ako smo mi ljudi bogovi zasto umiremo, Bog ne moze umrijeti?

On 09. 10. 2024. at 21:13, καιnos said:

Ako smo mi ljudi bogovi zasto umiremo, Bog ne moze umrijeti?

Umiremo radi greha, Telo je smrtno; A to znači da može da živi ili da mre. Hristos nas je pozvao u večni život ali ljdi nisu mogli da poveruju i nastavilo se sa umiranjem. Jer ljudi veruju da mora da se umre telom. 

Ali na kraju krajeva telo je samo košulja za um, ili prevozno sredstvo za um.  Umire telo ali um živi večno. 

Jer mi smo rođeni u Božijij mašti još pre stvaranja sveta, Bog je proživeo sve naše živote pre nego je i stvorio svet. 

A ono šta živi u Božijem umu ne može umreti, ali mu se može desiti da bude u onom delu Božijeg uma gde Bog više ne boravi svojom pažnjom, u paklu,  Jer pakao je mesto zaborava,  mesto gde bog više ne boravi svojom pažnjom. Čovek je mrtav iako i dalje postoji. 

Hristos mladiću koji ga je pitao da mu dopusti da ide da ukopa oca rekao: ostavi mrtve neka sahranjuju svoje mrtvace a ti hajde za mnom. Dakle one koje mi smatramo živima Hristos naziva mrtvima. A živima smatra samo one koji ga slede u večni život. 

Pa šta je onda život?  Život je kada je čovek ispunjen radošću a smrt je kada je ispunjen patnjom, Pritom ne treba mešati euforična osećanja koja mi nazivamo srećom sa životnom radošću.

Plodovi sa drveta života su ljubav milost, zahvalnost, mir, sigurnost, bezbrižnost...

Plodovi sa drveta poznanja dobra i zla su gnev, bes, ljutnja, strahovi, nezahvalnost, jad, tuga, mržnja, sebičnost....

Osećanja razlikuju život od smrti. A osećanja su posledica suda kojim sudimo o događajima i ljudima. 

A sud je posledica istine koja je u nama

Pa onaj koji sudi kroz istinu živi život a onaj koji sudi kroz zablude živi smrt.

Edited by rale

@rale, veliki i prijateljski pozdrav tebi. Imaš prelijepih stvari na svom kanalu.🙏

Pazi logiku, molim te u ovome što govoriš:

On 07. 10. 2024. at 19:39, rale said:

Po Bibliji mi smo stvoreni po Božijem Liku, Obrazu.

I budući da nas je po svom liku stvorio to bi mi u svom biću morali da možemo da prepoznamo tri lica.

Budući da nas je po svom liku stvorio mi bi u sebi morali prepoznati TAJ NJEGOV LIK, a ne nekakva "tri lica". Ali ljudski autoritet kaže čovjeku "tri" i čovjekova pala priroda pojuri zaroniti u ideju i lanci ga zategnu u "koja su to tri" - nastavak je podložen posve "zakonitostima funkcioniranja intelekta" -  i u iraciu traži racio, u grijehu pravičnost, kao farizeji kad su tražili "rupe u zakonu" pa u svojoj "tori" napisali da nije ubojstvo ako čovjeka zatoče u zatvoreni podrum bez prozora i zapale svijeću, pa kad ponestane zraka - nisu oni ubili, već nedostatak zraka.
Nitko tko čita bibliju bez prethodnih pred-rasuđivanja neće nadoći ni na kakvo "tri" u kontekstu ove teme, i time citirane ideje.

Da se vratim na "po svom liku". S obzirom da nas je stvorio po svom liku, ima da se upitamo: što je taj lik po kojemu smo stvoreni, a ne da trčimo - koja su to "tri lika"? Nigdje ne kaže da su tri. Jedan je: EKHAD. Šema Israel JHVH Eloheinu JHVH Ekhad.

Zanimljivo je da je to rečeno u Postanku 1, gdje je ljudima dano upravo to: Božji lik je SUVERENO KRALJEVANJE. Kraljevstvo Nebesko je Vladavina Nebesa, Božja Vladavina. Tako je u istoj sekciji stiha i rečeno: da vladaju... stvarima ove kreacije kako Bog vlada svom kreacijom, pa i nebesima. To se ima i u molitvi koji neki zovu "Očenaš". To je jedno. To je jedan aspekt... pa i nekakvo "lice", ne? Vladanje. A Isus nam je pokazao kako to funkcionira ili, bolje rečeno, kako bi to trebalo funkcionirati. Slušamo li? Povezuje li Duh koji jedini ispravno povezuje, ili se oslanjamo na "ljudski intelekt" malo previše nego što je i zdravo i dobro za nas? Da bi se "vladalo" mora se imati forma, inače je to kaotizam. Kaotizam je nasumičnost, besmislenost... uzaludnost (zaludnost nad zaludnostima, sve je uzalud). No, ovo bi sad sve odvelo malo predaleko za ovu temu, moguće i ne samo nju, mnoge. Ukazat ću tek, to što je stvoreno u Postanku 1 kao "čovjek" su mužjak i ženka. Dvije forme koje su jedna forma: "množite se i napučite zemlju". Čovjek, od zemaljskog praha: ashes to ashes, dust to dust, "afar" - zamisli vreću brašna, istresi brašno u prah... nema forme sva ta masa. Ali rekoh, neću u tim smjerovima, jer bi bilo previše. Dostatno je: vladanje i vladavina. Selah!

Bog je Kralj (što i kako taj Kralj čini, djeluje - u njegovom Kraljevstvu koje je u pobuni? pa se ogromna njegova područja okrenula nekakvom "separatizmu"... i potpala pod "Protivno"... a znamo: tama bješe ova zemlja... i prije, u Početku...), Bog je Otac (kome je otac), Bog je Sudac koji je u Mudrosti stvorio sve. Bog je Ljubav, on skrbi i žarko mari. Bog je Svjetlost i u njemu nema ni trunke tame. Bog je Duh i Onaj koji je nad duhovima, dusima, kažu "vojskama", pa i mnoštvima. Gle koliko lica. A jedan te isti. Trojstvo i grupiranje u nekakvo "tri" ispada puka semantika izvan svih konteksta razumijevanja i otkrivenja?

Ideja tj. Riječ se može odmah nadalje potražiti u Postanku 2. Tamo je rečeno da je Bog udahnuo svoga daha i čovjek je postao živa duša. Što je bio prije nego što je postao živa duša? Škakljivo pitanje, kao i što to "živa duša" znači u odnosu na ono prije. Nekako, dijete bi upitalo: pa zar nije bio "živ" prethodno? Moguće i nije? A šta sad? Možemo se upitati, kako je to Bog "bacio dubok san" na nešto što nije "živa duša"? E, tu sad dođu i zavrzlame o "redu i poretku knjiga u Bibliji". Što je bilo prije, zaista prije Postanka - ne koji je redoslijed knjiga, u ovom kontekstu? Ovo je nadasve važno, jer treba razgraničiti i uočiti u kom momentu i kad se što događa. U Postanku 1 je stvaranje čovjeka (iz prethodnog pasusa ovog posta) šesti dan. U Postanku 2 stvaranje čovjeka opisano udahnućem od Božjega daha kao "žive duše"... kada je to? Prije nego... Nije još bilo... Čitati, i pustiti Duh da posloži stvari na njihova mjesta. Selah!

Natrag na neka od pitanja: kad se uvidi i Duh u tebi zapjeva otkrivenjem djelića "tajne skrivene od početka svijeta"... mora se postaviti pitanje i, dobro, a što je prethodilo? Zar je Svjetlost... "sišla"? (U početku bješe riječ, i riječ bješe u Boga, i Bog bješe riječ.
Ona bješe u početku u Boga.
Sve je kroz nju postalo, i bez nje ništa nije postalo što je postalo.
U njoj bješe život, i život bješe vidjelo ljudima.
I vidjelo se svijetli u tami, i tama ga ne obuze.)
I u silasku... bačena u "dubok san" (tamu, spavanje, Ješua je rekao: Lazar spava... idem ga probuditi) i oživljena iznova, ali drukčije... djelićima "Daha" (i kad čovjek "ispusti dah", ima ona fraza: što je to - prepuno ljudi, nigdje žive duše?). Drukčije i drukčija sad... sad je ono što je bilo s Bogom (gdje si bio ti?) dok je On stvarao nebesa i zemlju? Zvijezde zornice i sinovi Božji... djeca Svjetla... Samo onaj koji je s neba sišao može se na nebo i vratiti. Tko ima uho, neka čuje. Selah!

Isus reče, Dat ću vam (ono) što oko nije vidjelo i što uho nije čulo i što niti jedna ruka takla nije i što se u ljudskom umu nikad pojavilo nije.
Učenici rekoše Isusu, reci nam kakav će nam biti kraj. Isus im kaza, Zar ste otkrili početak, pa sad tražite kraj? Jer tamo gdje je početak, tamo će biti (i) kraj. Blagoslovljen je onaj koji će zauzeti svoje mjesto na početku; on će znati kraj i neće iskusiti smrt.
Isus reče, Blagoslovljen je onaj koji je postojao prije nego što je zapostao (se rodio, pojavio). (Evanđelje Tomino, Logion 17-19a)

Selah!
Kristov Mir s tobom!

20 minutes ago, Qala Davidov said:

@rale, veliki i prijateljski pozdrav tebi. Imaš prelijepih stvari na svom kanalu.🙏

Pazi logiku, molim te u ovome što govoriš:

Budući da nas je po svom liku stvorio mi bi u sebi morali prepoznati TAJ NJEGOV LIK, a ne nekakva "tri lica". Ali ljudski autoritet kaže čovjeku "tri" i čovjekova pala priroda pojuri zaroniti u ideju i lanci ga zategnu u "koja su to tri" - nastavak je podložen posve "zakonitostima funkcioniranja intelekta" -  i u iraciu traži racio, u grijehu pravičnost, kao farizeji kad su tražili "rupe u zakonu" pa u svojoj "tori" napisali da nije ubojstvo ako čovjeka zatoče u zatvoreni podrum bez prozora i zapale svijeću, pa kad ponestane zraka - nisu oni ubili, već nedostatak zraka.
Nitko tko čita bibliju bez prethodnih pred-rasuđivanja neće nadoći ni na kakvo "tri" u kontekstu ove teme, i time citirane ideje.

Da se vratim na "po svom liku". S obzirom da nas je stvorio po svom liku, ima da se upitamo: što je taj lik po kojemu smo stvoreni, a ne da trčimo - koja su to "tri lika"? Nigdje ne kaže da su tri. Jedan je: EKHAD. Šema Israel JHVH Eloheinu JHVH Ekhad.

Zanimljivo je da je to rečeno u Postanku 1, gdje je ljudima dano upravo to: Božji lik je SUVERENO KRALJEVANJE. Kraljevstvo Nebesko je Vladavina Nebesa, Božja Vladavina. Tako je u istoj sekciji stiha i rečeno: da vladaju... stvarima ove kreacije kako Bog vlada svom kreacijom, pa i nebesima. To se ima i u molitvi koji neki zovu "Očenaš". To je jedno. To je jedan aspekt... pa i nekakvo "lice", ne? Vladanje. A Isus nam je pokazao kako to funkcionira ili, bolje rečeno, kako bi to trebalo funkcionirati. Slušamo li? Povezuje li Duh koji jedini ispravno povezuje, ili se oslanjamo na "ljudski intelekt" malo previše nego što je i zdravo i dobro za nas? Da bi se "vladalo" mora se imati forma, inače je to kaotizam. Kaotizam je nasumičnost, besmislenost... uzaludnost (zaludnost nad zaludnostima, sve je uzalud). No, ovo bi sad sve odvelo malo predaleko za ovu temu, moguće i ne samo nju, mnoge. Ukazat ću tek, to što je stvoreno u Postanku 1 kao "čovjek" su mužjak i ženka. Dvije forme koje su jedna forma: "množite se i napučite zemlju". Čovjek, od zemaljskog praha: ashes to ashes, dust to dust, "afar" - zamisli vreću brašna, istresi brašno u prah... nema forme sva ta masa. Ali rekoh, neću u tim smjerovima, jer bi bilo previše. Dostatno je: vladanje i vladavina. Selah!

Bog je Kralj (što i kako taj Kralj čini, djeluje - u njegovom Kraljevstvu koje je u pobuni? pa se ogromna njegova područja okrenula nekakvom "separatizmu"... i potpala pod "Protivno"... a znamo: tama bješe ova zemlja... i prije, u Početku...), Bog je Otac (kome je otac), Bog je Sudac koji je u Mudrosti stvorio sve. Bog je Ljubav, on skrbi i žarko mari. Bog je Svjetlost i u njemu nema ni trunke tame. Bog je Duh i Onaj koji je nad duhovima, dusima, kažu "vojskama", pa i mnoštvima. Gle koliko lica. A jedan te isti. Trojstvo i grupiranje u nekakvo "tri" ispada puka semantika izvan svih konteksta razumijevanja i otkrivenja?

Ideja tj. Riječ se može odmah nadalje potražiti u Postanku 2. Tamo je rečeno da je Bog udahnuo svoga daha i čovjek je postao živa duša. Što je bio prije nego što je postao živa duša? Škakljivo pitanje, kao i što to "živa duša" znači u odnosu na ono prije. Nekako, dijete bi upitalo: pa zar nije bio "živ" prethodno? Moguće i nije? A šta sad? Možemo se upitati, kako je to Bog "bacio dubok san" na nešto što nije "živa duša"? E, tu sad dođu i zavrzlame o "redu i poretku knjiga u Bibliji". Što je bilo prije, zaista prije Postanka - ne koji je redoslijed knjiga, u ovom kontekstu? Ovo je nadasve važno, jer treba razgraničiti i uočiti u kom momentu i kad se što događa. U Postanku 1 je stvaranje čovjeka (iz prethodnog pasusa ovog posta) šesti dan. U Postanku 2 stvaranje čovjeka opisano udahnućem od Božjega daha kao "žive duše"... kada je to? Prije nego... Nije još bilo... Čitati, i pustiti Duh da posloži stvari na njihova mjesta. Selah!

Natrag na neka od pitanja: kad se uvidi i Duh u tebi zapjeva otkrivenjem djelića "tajne skrivene od početka svijeta"... mora se postaviti pitanje i, dobro, a što je prethodilo? Zar je Svjetlost... "sišla"? (U početku bješe riječ, i riječ bješe u Boga, i Bog bješe riječ.
Ona bješe u početku u Boga.
Sve je kroz nju postalo, i bez nje ništa nije postalo što je postalo.
U njoj bješe život, i život bješe vidjelo ljudima.
I vidjelo se svijetli u tami, i tama ga ne obuze.)
I u silasku... bačena u "dubok san" (tamu, spavanje, Ješua je rekao: Lazar spava... idem ga probuditi) i oživljena iznova, ali drukčije... djelićima "Daha" (i kad čovjek "ispusti dah", ima ona fraza: što je to - prepuno ljudi, nigdje žive duše?). Drukčije i drukčija sad... sad je ono što je bilo s Bogom (gdje si bio ti?) dok je On stvarao nebesa i zemlju? Zvijezde zornice i sinovi Božji... djeca Svjetla... Samo onaj koji je s neba sišao može se na nebo i vratiti. Tko ima uho, neka čuje. Selah!

Isus reče, Dat ću vam (ono) što oko nije vidjelo i što uho nije čulo i što niti jedna ruka takla nije i što se u ljudskom umu nikad pojavilo nije.
Učenici rekoše Isusu, reci nam kakav će nam biti kraj. Isus im kaza, Zar ste otkrili početak, pa sad tražite kraj? Jer tamo gdje je početak, tamo će biti (i) kraj. Blagoslovljen je onaj koji će zauzeti svoje mjesto na početku; on će znati kraj i neće iskusiti smrt.
Isus reče, Blagoslovljen je onaj koji je postojao prije nego što je zapostao (se rodio, pojavio). (Evanđelje Tomino, Logion 17-19a)

Selah!
Kristov Mir s tobom!

Ti svoju filozofiju baziraš na rečima iz Biblije koje je moguće izokrenuti kako je kome volja. 

A ja sam pokazao šta piše Biblija na tome kako smo ustrojeni kao božansko biće po obličju Božijem, Dakle naše telo možemo uzeti za dokaz tvrdnji koje iznosim. Jak materijalni dokaz zasnovan na Bibliji. I ne možeš opovrći da mi kao božansko biće imamo tri lica koja svako ima svoju volju. I da smo mi kao um u telu samo drugo lice božanskog bića. 

Te da spoznavši sebe možemo spoznati kako funkcionišu tri lica božanskog bića. 

A što ti voliš da gradiš filozofiju na magli to je tvoj problem, 

A na kraju svako ima slobodnu volju da izabere u šta će da veruje ali će njegov izbor odrediti i njegov život jer sve čoveku biva po njegovoj veri.

Bog neka te čuva

Edited by rale

• Spirit Junkie

Mislim da ne trebamo filozofirati. Biblija je jasna, postoji samo jedan Bog i to Otac, a Isus je Sin Bozji. Sv. Duh nije neka treca osoba, nego Bozji duh, kao sto mi ljudi imamo svoj duh, ali nas duh nije neka druga osoba. 

Slažem se da ne treba filozofirati, ali reči su nesavršen alat da opišu ideje, Osećanja, lepotu, Harmoniju, smisao....

Tako Biblija nikako ne može da bude jasna, već se kroz posmatranje tvorevine koja svedoči ono šta je u Bibliji napisano može doći do razumevanja rečenog u njoj. 

Ali ljude ne zanimaju dokazi, Svako teži da brani svoju istinu pa makar ta istina bila i zabluda . 

Čovek ne može imati dve istine, zato je istina samo jedna. I ta jedna istina postaje deo našega identiteta , našega ega i mi je onda ljubomorno čuvamo i branimo čak i kada su u pitanju zablude. 

Zeto je se vera uzima u pravdu. Jer mogućnost da poverujemo u stvari koje se kose sa našom istinom je Vera. Sposobnost da uzmemo u obzir dokaze koji govore protiv naše istine i razmatramo ih nepristrasno je vera.

Onaj ko gaji sumnju nikada neće uzeti u razmatranje neku novu istinu već će je odmah odbaciti.

Ljudi se identifikuju da određenim crkvenim učenjima verujući autoritetima i onda je to njihov identitet njihov ego i ne žele da čuju da su prevareni. lakše je čoveka prevariti nego mu posle dokazati da je prevaren. 

A crkve si uBibliji predstavljene kao žene, pa je crkva Božija predstavljena kao devojka u belom , nevesta Hristova. 

A 144000 su devstvenici, oni koji se nisu opoganili sa ženama kaže Pismo. A to znači da su devstvenici oni koji svoj um nisu uprljali sa raznim crkvenim učenjima.

Etovidiš kakosamo na primeru 144000 devstvenika reči mogu drugačije da se protumače i vidi istina.

Tako Bibliju može razumeti samo onaj kome Bog otvori um da razume, a ne oni kojima ljudi prosvetljuju raznim filozofijama,

On 08. 10. 2024. at 2:12, Faith said:

Gospod Isus  Krist govori ovo za Sebe :

Priče Solomonove 8:1-36

odakle ti te izmišljotine?
gdje u tim stihovima piše - ISUSEK?
NIGDJŽĐE !!!

ali - ajmo malo ti ga zapapriti

MUDRE IZREKE 8,22 – SIN JE MUDROST? 

========
MUDRE IZREKE 8,22

JAHVE ME STVORI kao počelo svoga djela,

kao najraniji od svojih čina, u pradoba;
...........
Kad bi SIN od Boga Jedinoga Oca YHVH – G Yehoshua,
bio MUDRUST – a NIJE,
onda ti gornji stih jasno kaže,
da je SIN G Yehoshua = stvorenje,
a time ne može i nije = STVORITELJ.

Po Biblij Božjoj Očevoj JAHVINOJ knjizi ISTINE
postoji SAMO JEDAN Bog – Otac YHVH
Koji je i JEDINI Stvoritelj SVEGA  - 4.BZ!

SVI ostali su stvorenja,
a u SVE spada i SIN G Yehoshua.
------------------
OTKRIVENJE 3,14

I anđelu Crkve u Laodiceji napiši: "Ovo govori Amen, Svjedok vjerni i istiniti,

POČETAK BOŽJEG STVORENJA:

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sam SIN Gospodin Yehoshua ti kaže da je STVORENJE.
Stvoren OD Jedinoga Stvoritelja Boga Oca YHWH
NA POČETKU STVARANJA.
----------

On 14. 10. 2024. at 6:47, rale said:

Čovek ne može imati dve istine, zato je istina samo jedna

koju istinu si ti odabrao
PRAVU - za Raj
ili
LAŽNU - za vječnu muku u vječnom ognjenom jezeru vječne muke?

...

1. IVANOVA 5,20

Znamo: Sin je Božji = G YEHOSHUA -

došao i dao nam razum

da poznamo ISTINITOGA. = BOGA OCA YHVH -

I mi smo u ISTINITOM,

u Sinu = G YEHOSHUI -
NJEGOVU, = BOŽJEM OČEVOM JAHVINOM -

Isusu Kristu.

...................

On je Bog istiniti i Život vječni. = BOG OTAC YHVH

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Sin Božji – ne-bog je došao – Taj je Gospodin Yehoshua pomazanik.
Sin Božji - Gospodin Yehoshua

dao nam da poznamo ISTINITOGA Boga Oca YHVH.
Gospodin Yehoshua ne govori svoje riječi nego riječi Boga svoga Oca YHVH.
ZATO je Gospodin Yehoshua isto ISTINITI Sin
svoga Boga i Oca YHVH ISTINITOGA.

Mi smo u Istinitom Sinu od Boga Oca YHVH - u - G Yehoshui pomazaniku.

Mi smo jedno tijelo sa Gospodin Yehoshuom
i tako smo povezani sa našim Bogom Ocem YHVH.

Bog Otac YHVH je Jedini Bog ISTINIT.

Jedini Bog Otac YHVH daje život vječni.

Bog Otac YHVH je USKRSNUO Mrtvoga G Yehoshuu!
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
ON je Bog – se odnosi na Boga ISTINITOGA Oca YHVH
kojega je Gospodin Yehoshua objavio ljudima.
----------------

ON je Bog koji je Biblijski Bog, Koji je Bog iz 1.BZ

1. Božja Zapovijest –

DA LI JE POŠTUJEŠ?
=========
IZLAZAK 20,2

"Ja sam JAHVE, BOG tvoj,
koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
YHWH JE BOG Otac, A NE Sin Gospodin Yehoshua
YHWH je izveo iz Egipta, a NE Sin Gospodin Yehoshua

-----------------

IZLAZAK 20,3

Nemoj imati drugih bogova uz mene.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
NEMOJ IMATI Sina Gospodina Yehoshuu
KAO BOGA - UZ BOGA Oca Jedinoga YHWH
==========

IVAN 7,28

Nato Isus, koji je učio u Hramu, povika:

"Da! Poznajete me i znate odakle sam!
A IPAK JA NISAM DOŠAO SAM OD SEBE:

POSTOJI JEDAN ISTINITI = Bog Otac Jedini YHVH -
 KOJI ME POSLA.
NJEGA = Boga Oca Jedinoga YHVH -
VI NE ZNATE.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

SIN Yehoshua se sam jasno odvaja
od Boga Oca YHVH.
SIN nije = Otac
SIN nije = Bog
SIN nije = YHVH

Sin od Boga Jedinoga Oca YHVH
Gospodin Yehoshua - nije došao samostalno
nego ga je Bog Jedini Otac YHVH - poslao kao poslanika ljudima.

TAJ BOG - Otac Jedini YHVH je JEDINI ISTINITI

TOGA Boga Jedinoga Oca YHVH - MNOGI NE ZNAJU - sebi na propast
--------------

IVAN 7,29

JA GA = Boga Oca Jedinoga YHVH -
ZNADEM
JER SAM OD NJEGA = Boga Oca Jedinoga YHVH -
 I ON = Bog Otac Jedini YHVH -
ME POSLAO.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
SIN Yehoshua ZNA Boga Jedinoga Oca YHVH
a time jasno kaže da on – SIN nije = Bog
jer je Bog SAMO Jedan – Otac YHVH.

Sin od Boga Jedinoga Oca YHVH
Gospodin Yehoshua - nije došao samostalno
nego ga je Bog Jedini Otac YHVH - poslao kao poslanika ljudima.

=======

On 11. 10. 2024. at 21:47, rale said:

I ne možeš opovrći da mi kao božansko biće imamo tri lica koja svako ima svoju volju. I da smo mi kao um u telu samo drugo lice božanskog bića. 

.

1. SOLUNJANIMA 5,23    

A sam Bog mira neka vas posvema posveti i
cijelo vaše biće –

DUH vaš
i
DUŠA
i
TIJELO

,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Čovjek se sastoji od 3 komponente

A.

Jedna je DAH/DUH ŽIVOTA - od kojeg smo živi

životna energija koju Bog Jedini Otac YHVH, daje i oduzima

B.

Druga je TIJELO - materija

koja je sada - raspadljiva

C.

Treća je DUH - osobnost, memorija, soft ware, karakter, intelekt,....

čovjeka koji počinje egzistirati rođenjem

taj DUH je vječan

taj DUH „spava“ kad se umre

taj DUH je u nesvjesnom stanju

taj DUH budi Bog Jedini Otac YHVH na uskrs

taj DUH spaja Bog Jedini Otac YHVH na uskrs sa novim tijelom
,,,,,,,,,,,,

POSTANAK 2,7    
JAHVE, BOG, napravi čovjeka
OD PRAHA ZEMALJSKOG
i
u nosnice mu udahne DAH ŽIVOTA.
Tako postane čovjek
ŽIVA DUŠA.
,,,,,,,,,,,,,,

Materija + Duh Dah životni od YHVH =
Živi Čovjek
,,,,,,,,,,,,,,,,

Čovjek ima i svoj DUH – svoju memoriju, karakter, soft ware,..
koji se počinje „puniti“ i izgrađivati početkom bitisanja.

.................

aj ti Biblijom dokaži TTT - TRI LICA?!?!?!
daj 2-3 jasna ne dvosmislena stiha!!!

dokaži da zboriš istinu?!?!?
——————-

16 hours ago, piramida4 said:

odakle ti te izmišljotine?
gdje u tim stihovima piše - ISUSEK?
NIGDJŽĐE !!!

ali - ajmo malo ti ga zapapriti

MUDRE IZREKE 8,22 – SIN JE MUDROST? 

========
MUDRE IZREKE 8,22

JAHVE ME STVORI kao počelo svoga djela,

kao najraniji od svojih čina, u pradoba;
...........
Kad bi SIN od Boga Jedinoga Oca YHVH – G Yehoshua,
bio MUDRUST – a NIJE,
onda ti gornji stih jasno kaže,
da je SIN G Yehoshua = stvorenje,
a time ne može i nije = STVORITELJ.

Po Biblij Božjoj Očevoj JAHVINOJ knjizi ISTINE
postoji SAMO JEDAN Bog – Otac YHVH
Koji je i JEDINI Stvoritelj SVEGA  - 4.BZ!

SVI ostali su stvorenja,
a u SVE spada i SIN G Yehoshua.
------------------
OTKRIVENJE 3,14

I anđelu Crkve u Laodiceji napiši: "Ovo govori Amen, Svjedok vjerni i istiniti,

POČETAK BOŽJEG STVORENJA:

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sam SIN Gospodin Yehoshua ti kaže da je STVORENJE.
Stvoren OD Jedinoga Stvoritelja Boga Oca YHWH
NA POČETKU STVARANJA.
----------

Jest Mudrost .Sin Božji !

Čitaj Priče Solomonove 8:30-36

30 tada sam bila uz njega kao vešt graditelj, i dan za danom bila sam mu naročita radost, i veselila sam se pred njim sve vreme,

31 veselila sam se plodnom tlu zemlje njegove i radost su mi bili sinovi ljudski.

32 Zato me poslušajte, sinovi moji. Srećni su oni koji se drže puteva mojih.

33 Slušajte pouku i postanite mudri, i ne zanemarujte je.

34 Srećan je čovek koji me sluša i svaki dan na vratima mojim bdi, koji stražari kod dovratka vrata mojih.

35 Jer ko mene nalazi, nalazi život, i zadobija naklonost Gospodnju.

36 A ko me ne nalazi, zlo čini duši svojoj. Svi koji me mrze, vol

e smrt.”

Isus govo da nitko nije vidjeti Oca osim Njega,. niti tko zna Boga osim Njega - Sina!

Niti.tko.zna dina osi Oca i io.oha kome Din želi reći!

Ivan piše ; Nitko.nikafsnijr vidjeo Boga. Jedinorođeni.dim.ha je obznanio!

Isus je bio.u.ovevim.marucju i veselio.se Ocu!

Dakle križ stati zavjet i.movi .jasno.je da je Gospod bio.Isu prije utjelovljenja Duh.

Kao i Bog Otaci Anđeli su duhovna bića.

Kristalni jasno da mu se veseli Sin u I zajedno sa ocem sve radio . I sve je križ njega postali i za NJEGA!

A kriva ubačena riječ da je Bosni duh lebdio nad bezdanom.originsl da grčkog jezika je da je Fuj Boga lebdio.

Pa sada da li tko razumije razliku između Božji duh i Duh Boga??

2 hours ago, Faith said:

Jest Mudrost .Sin Božji !

nisi dao niti jedan jedini stih
u kojem bi jasno i glasno pisalo
da je taj tvoj ISUSEK = mudrost
ili
da je TO sam reko !!!!
ako sam ne vidiš da TO nigdje ne piše
idi kod susjeda ateiste - da ti on pročita
———————
NISI ODGOVORIO
PRVO
ako je mudrost - onda je stvorenje
jer je mudrost stvorena od boga oca YHVH
a time - sin je stvorenje - a ne bog
————
DRUGO
DRUGI DOKAZ DA NIJE MUDROST = SIN

...

LUKA 2,52 –

napredak u mudrosti
=======     

LUKA 2,52   

A ISUS NAPREDOVAŠE U MUDROSTI,
dobi i milosti KOD BOGA i ljudi.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
SIN od Boga Jedinoga Oca YHVH,
Gospodin Yehoshua,
NAPREDOVAO je u mudrosti.
Znači da nije odmah po rođenju
bio u punini mudrosti.
Time je jasno da SIN NIJE MUDROST,
a time NIJE niti Bog.

KOD BOGA!
Kojeg BOGA?
Kod svoga Boga Jedinoga Oca YHVH!

...

On 19. 01. 2024. at 22:43, avalon said:

Jedan Bog u tri, ili tri Boga u jednom. Kako razumijevate Trojstvo - kako neko veli da je to veliku misteriju?

image.png

OVO JE ISTINA

ttt 2.jpg

trojstvo (1).jpg

3 hours ago, piramida4 said:

nisi dao niti jedan jedini stih
u kojem bi jasno i glasno pisalo
da je taj tvoj ISUSEK = mudrost
ili
da je TO sam reko !!!!
ako sam ne vidiš da TO nigdje ne piše
idi kod susjeda ateiste - da ti on pročita
———————
NISI ODGOVORIO
PRVO
ako je mudrost - onda je stvorenje
jer je mudrost stvorena od boga oca YHVH
a time - sin je stvorenje - a ne bog
————
DRUGO
DRUGI DOKAZ DA NIJE MUDROST = SIN

...

LUKA 2,52 –

napredak u mudrosti
=======     

LUKA 2,52   

A ISUS NAPREDOVAŠE U MUDROSTI,
dobi i milosti KOD BOGA i ljudi.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
SIN od Boga Jedinoga Oca YHVH,
Gospodin Yehoshua,
NAPREDOVAO je u mudrosti.
Znači da nije odmah po rođenju
bio u punini mudrosti.
Time je jasno da SIN NIJE MUDROST,
a time NIJE niti Bog.

KOD BOGA!
Kojeg BOGA?
Kod svoga Boga Jedinoga Oca YHVH!

...

Priče Solomonove 8:22-25

22 Gospod me imao na početku svog puta, pre njegovih dela od starine.

23 Postavljena sam još od davnina, od početka, od vremena pre nego što je zemlja nastala.

24 Rođena sam kad još nije bilo bezdana vodenih, kad nije bilo izvora obilnih voda.

25 Rođena sam pre nego što su gore utvrđene, pre nego što su brda nas

tala,

Kod mene ne piše stvorena, već rođena. A koga je onda rodi Bog ?

On 27. 10. 2024. at 17:45, Faith said:

Priče Solomonove 8:22-25

22 Gospod me imao na početku svog puta, pre njegovih dela od starine.

23 Postavljena sam još od davnina, od početka, od vremena pre nego što je zemlja nastala.

24 Rođena sam kad još nije bilo bezdana vodenih, kad nije bilo izvora obilnih voda.

25 Rođena sam pre nego što su gore utvrđene, pre nego što su brda nas

tala,

Kod mene ne piše stvorena, već rođena. A koga je onda rodi Bog ?

gdje tu piše da je taj tvoj lažno nazvan
ISUSEK = mudrost?
NIGDJŽĐEEEE!!!!

izmišljaš neistinu nadodaješ neistinu
kaznu za to znaš?

nisi se sa ničim obazreo na ono što sam dao
kao dokaz da SIN NIJE MUDROST !!!

Napravite račun ili se prijavite za komentiranje