Posted March 12, 2024Mar 12 Spirit Junkie Glavno učenje unitarijanista je da Isus nije preegzistirao na nebu prije nego što je rođen kao čovjek. Znači prvi put se pojavio rođenjem od Marije. Evo ovdje kršćani mogu dati sve stihove koje govore o Isusovoj preegzistenciji, a koji unitarijanci moraju pobiti.Evo ja počinjem Ivan 17,5: Sada mi ti, Oče, daj onu slavu koju sam imao kod tebe prije postanka svijeta.Znači Isus govori u ovom retku da je imao slavu prije postanka svijeta, prije nego što je svijet stvoren, prije nego što su Adam i Eva stvoreni.
March 13, 2024Mar 13 O preegzistenciji Mojsija pominje se u “Uspenje Mojsijevo” (i. 14): „On me je osmislio i pripremio pre postanja sveta da budem posrednik Saveza“; slično u apokrifu pod naslovom „Josefova molitva“, citiranom od Origena u Johannem XXV., op. iv. 84, gde Jakov kaže: „Ja sam anđeo Božiji i iskonski duh, prvorođenac od svih stvorenja, i kao ja, Avram i Isak su stvoreni pre svakog drugog dela Božijeg. Ja imam najvišu službu pred Licem Božjim i prizivajte Ga Njegovim neizrecivim imenom“. Patrijarsi su, zaista, proglašeni za deo Merkabe (Gen. R. LXXII. 7; komp. svadbena haljina Asenate, „pripremljena od početaka sveta“). Drevna baraita preneta u različitim verzijama nabraja šest ili sedam osoba ili stvari koje su stvorene pre nego što je svet nastao: (1) Tora, koja se naziva „prvencem na Njegovom putu“ (Priče 8:22); (2) Presto slave, koji je „utvrđen od davnina“ (Ps. 93:2); (3) Svetinja — „Od početka je mesto naše Svetinje“ (Jer. 17:12); (4) Patrijarsi — „Videh očeve vaše kao prve zrele u smokvi u njenom prvom vremenu“ (Os. 9:10); (5) Izrael — „Skupštinu Tvoju, koju si stvorio od početka“ (Ps. 74:2, Jevr.); (6) Mesija — „Pre sunca ime njegovo niknu kao Jinon, 'Pribudilac'“ (Ps. 72:17, rabinsko tumačenje); takođe, „Njegov je izlazak od početka“ (Mihej 5:1; Pirke R. El. III.); (7) Pokajanje – „Pre nego što se izrodiše planine, ili čak (pre nego što) si stvorio zemlju i svet“, Ti si rekao: „Vratite se [Bogu] sinovi čovečji!“ (Ps. 90:2-3).
March 15, 2024Mar 15 Autor Spirit Junkie Mihej 5,2 kaže: Ali ti, Betleheme Efrato, premda si malen među tisućama Judinim, ipak će mi iz tebe izići onaj koji će biti vladar u Izraelu, čiji su iskoni od davnine, od vječnosti.” Znači čiji su iskoni od davnine, od vječnosti. Tu se misli na Isusovo rođenje, i to dva rođenja. Jedno u vječnosti, a drugo u Betlehemu. Znači da je Isus postojao prije nego što je opet rođen na zemlji.
March 15, 2024Mar 15 Iz gornjeg teksta se vidi da se radi o idealnoj, a ne realnoj preegzistenciji; dakle, ne samo Ješua, nego i patrijarsi Jevrejskog naroda su preegzistirali u Božjem umu. I neka kaže neko: gde vidi Ješuu u Starom Zavetu - u bilo kojoj situaciji⁉️
March 15, 2024Mar 15 Autor Spirit Junkie 1 minute ago, Nestorije said: I neka kaže neko: gde vidi Ješuu u Starom Zavetu - u bilo kojoj situaciji⁉️ Taj anđeo Gospodnji koji se više puta spominje u Bibliji je Isus. O tome ću otvoriti posebnu temu. Onda onaj zapovjednik Gospodnje vojske, koji je rekao Jošui da skine obuću jer je mjesto sveto. Isti slučaj kao u gorućem grmu kad je Bog rekao Mojsiju. Ako Boga niko nije vidio - ko je taj tajanstveni zapovjednik vojske nebeske - to je mogao biti samo Isus.
October 26, 2024Oct 26 On 15. 03. 2024. at 17:30, καιnos said:Taj anđeo Gospodnji koji se više puta spominje u Bibliji je IsusANĐEO GOSPODNJI = JAHVIN -NIJE NI BOG OTAC YHWH NITI SIN G YEHOSHUA========1. LJETOPISA 21,15 BOG je poslao ANĐELA na Jeruzalem da ga istrebljuje;a kad je počeo istrebljivati, pogledao je JAHVE i sažalilo mu se zbog zla,pa je rekao ANĐELU ZATORNIKU: "Dosta je sada, spusti ruku!"JAHVIN JE ANĐEO stajao kraj gumna Jebusejca Ornana.,,,,,,,,,,,,,,,Bog Otac YHVH – šalje anđela svogataj anđeo je anđeo zatorniktaj anđeo je Jahvin anđeoSVE je OD Boga Jedinoga Oca YHVH – jer je sve stvorio.Bog Otac YHVH – nije anđeo Jahvin – jer Jahve naređujetome anđelu – ne naređuje YHVH – sam – sebi. Da li je SIN G Jehoshua = ZATORNIK? – NIJE!---------------1. LJETOPISA 21,27 JAHVE ZAPOVJEDI ANĐELU da vrati mač u korice.,,,,,,,,,,,,,,,, Bog Otac YHVH – nije anđeo Jahvin – jer Jahve naređujetome anđelu – ne naređuje YHVH – sam – sebi.------------======ANĐEO GOSPODNJI = JAHVIN -NIJE NI BOG OTAC YHWH NITI SIN G YEHOSHUA======DJELA APOSTOLSKA 5,19Ali ANĐEO GOSPODNJI noću otvori vrata tamnice, izvede ih i reče:,,,,,,,,,,,,,,,,Kad bi anđeo Jahvin bio SIN G Yehoshua,kako to da apostoli NISU prepoznali da je ON - pred njima?Pa zato - jer NIJE!A nije niti Bog Otac YHVHzato je se Lice Boga Oca YHVH NE može vidjeti i živ ostati.----------=====ANĐEO GOSPODNJI = JAHVIN -NIJE NI BOG OTAC YHWH NITI SIN G YEHOSHUA=====DJELA APOSTOLSKA 12,7Kad eto: pojavi se ANĐEO GOSPODNJI te svjetlost obasja ćeliju. Anđeo udari Petra u rebra, probudi ga i reče: "Ustaj brzo!" I spadoše mu verige s ruku.,,,,,,,,,,,Kad bi anđeo Jahvin bio SIN G Yehoshua,kako to da Petar NIJE prepoznao da je ON - pred njim?Pa zato - jer NIJE!Jasno je rečeno - anđeo OD gospoda!Znači - anđeo NIJE sam gospod!---------DJELA APOSTOLSKA 12,11 Petar pak, došavši k sebi, reče: "Sad uistinu znam da jeGOSPODIN POSLAO ANĐELA SVOGAi izbavio me iz Herodove rukei od svega što je očekivao židovski narod.,,,,,,,,,,,,,,Da li je GOSPODIN = Bog Otac YHWH ili SIN G Yehoshua?1.Ako je Gospodin u ovom slučaju = Bog Otac YHWHonda je jasno da su svi angeli VLASNIŠTVOBoga Oca YHWH - koji ih je i SVE stvorio.GOSPODIN POSLAO ANĐELA SVOGA Bog Jedini Otac YHWH šalje svoga anđela Petru.TKO je taj anđeo Jahvin?Sigurno taj NIJE - sam Bog Otac YHWH,jer NE ŠALJE SAM SEBE............2.Ako je Gospodin u ovom slučaju = SIN G Yehoshua,onda je opet kontradikcija,jer SIN G Yehoshua šalje sam sebe!?Znači - NIJE!..........Pa kako to da Petar nije prepoznao SINA G Yehoshuu,ili zašto mu SIN G Yehoshua - nije TO rekao?........... Pa zato jer SIN G Yehoshua NIJE anđeo gospodnji................======ANĐEO GOSPODNJI = JAHVIN -NIJE NI BOG OTAC YHWH NITI SIN G YEHOSHUA======ZAHARIJA 1:12Tada PROGOVORI ANĐEO JAHVIN I REČE: "JAHVE NAD VOJSKAMA, kada ćeš se već jednom smilovati Jeruzalemu i gradovima judejskim na koje se već sedamdeset godina ljuto srdiš?,,,,,,,,,,,,,Anđeo Jahvin GOVORI Bogu Ocu YHVH!NE GOVORI ANĐEO SAM SEBI!Jasno rečeno – Anđeo Jahvin - znači Anđeo OD Boga Oca YHVH,a NE sam YHVH.Jasno rečeno – DVIJE Osobe - PRVA je Bog Jedini Otac YHVHDRUGA je Jahvino stvorenje – Anđeo!----------ZAHARIJA 1:13 A JAHVE ANĐELU KOJI JE GOVORIO SA MNOM ODGOVORI UTJEŠNIM RIJEČIMA.,,,,,,,,,,,,,,Bog Jedini Otac YHVHobraća se svome Anđelu!NE obraća se Bog YHVH – SAM SEBI!----------ZAHARIJA 1:14 I ANĐEO KOJI JE GOVORIO SA MNOM REČE MI:"Objavi ovo: `OVAKO GOVORI JAHVE NAD VOJSKAMA:Ljubavlju ljubomornom gorim za Jeruzalem i za Sion,,,,,,,,,,,,,,,Anđeo od Boga Oca YHVHporučuje ljudima ono što mu je naredio da kaženjegov Bog Otac YHVH.Jasno vidljivo da Anđeo OD Jahve – NIJE BOG YHVH!-----------=====ANĐEO GOSPODNJI = JAHVIN -NIJE NI BOG OTAC YHWH NITI SIN G YEHOSHUA======ZAHARIJA 3:2ANĐEO JAHVIN REČE SATANU: "SUZBIO TE JAHVE, Satane! SUZBIO TE JAHVE koji izabra Jeruzalem! Nije li on glavnja iz ognja izvučena?,,,,,,,,,,,,,,,Anđeo OD Boga Oca YHVHobraća se Satanu sa - SUZBIO TE JAHVE!Nije Anđeo Jahvin reko – JA SAM TE SUZBIO!Zato jer Anđeo Jahvin NIJE = YHVH!------------======ANĐEO GOSPODNJI = JAHVIN -NIJE NI BOG OTAC YHWH NITI SIN G YEHOSHUA======MATEJ 28,2I gle, nastade žestok potres jer ANĐEO GOSPODNJIsiđe s neba, pristupi, otkotrlja kamen i sjede na nj.............Anđeo Jahvin – ČIJI anđeo? OD Boga Oca YHVH!Znači da anđeo Jahvin NIJE = Bog Otac YHVH!Anđeo Jahvin SIŠAO JE S NEBA!Znači da anđeo Jahvin NIJE = SIN G Yehoshua,jer je SIN još NA ZEMLJI!Anđeo Jahvin OTVORIO grob IZVANA!Znači da anđeo Jahvin NIJE = SIN G Yehoshua,jer je SIN bio UNUTAR GROBA!----------MATEJ 28,5A anđeo progovori ženama: "Vi se ne bojte!Ta znam: Isusa Raspetoga tražite!............Anđeo Jahvin obraća se Marijama - YEHOSHUU TRAŽITE!Znači da anđeo Jahvin NIJE = SIN Yehoshua!
October 26, 2024Oct 26 On 15. 03. 2024. at 17:30, καιnos said:Ako Boga niko nije vidio.VIDJETI LIKA – LICA – LICA – LICA -BOGA OCA JEDINOGA JAHVE JE NEMOGUĆE – GRIJEŠNICIMA!Jedino u RAJU će se MOČ gledati LICE Boga Oca YHVH================Bog Otac Jedini YHWH -sam kaže da je Njegov Lik nemoguće vidjeti GRIJEŠNIM ljudima----------------------------IZLAZAK 33,23Onda ću ja svoju ruku maknuti, pa ćeš me s leđa vidjeti.ALI SE LICE MOJE NE MOŽE VIDJETI....................PONOVLJENI ZAKON 4,12 Isred ognja JAHVE je govorio vama; čuli ste zvuk riječi,ALI LIKA NISTE NAZRELI - ništa osim glasa....................PONOVLJENI ZAKON 4,15 Pazite dobro! Onoga dana kad vam je Jahve, Bog vaš,govorio isred ognja na Horebu, NISTE VIDJELI NIKAKVA LIKA,---------------Da li Bog Otac YHVH laže?=======================.SIN od Boga Jedinoga Oca YHVHGospodin Yehoshuasam kaže da Boga Jedinoga Oca YHVHnitko od TADAŠNJIH ljudi nije vidio:---------------------IVAN 5,37 Pa i OTAC koji me posla sam je svjedočio za mene.Niti ste glasa njegova ikada čuliNITI STE LICA NJEGOVA IKADA VIDJELI,----------------------ALI – SIN SAM KAŽE OVO - IVAN 6,46NE DA BI TKO VIDIO OCA,doli ONAJ KOJI JE KOD BOGA;ON JE VIDIO OCA.------------------------Da li SIN Gospodin Yehoshua laže kad TO kaže?SIN od Boga Jedinog Oca YHVH kažeda je SAMO on od TADAŠNJIH ljudi vidio Boga Oca - YHVH!Dal je vidio samoga sebe?===============Nakon što je Bog Jedini Otac YHVHuzneso svoga SINA G Yehoshuu na nebo,apostoli sami kažu da Boganitko od ljudi nije vidio:-------------------------1. TIMOTEJU 6,16koji jedini ima besmrtnost, prebiva u svjetlu nedostupnu,KOGA NITKO OD LJUDI NE VIDJE NITI GA VIDJETI MOŽE.Njemu čast i vlast vjekovječna! Amen...........................1. IVANOVA 4,12BOGA NITKO NIKADA NE VIDJE. Ako ljubimo jedni druge,Bog ostaje u nama, i ljubav je njegova u nama savršena.----------------------Da li apostoli lažu?A apostoli su 3 godine gledali SINA G Yehoshuu.--------- .TKO JE VIDIO LICE LICE LICE !!!BOGA Jedinoga OCA YHVH?=======Lice Boga Jedinoga Oca YHVHgledali su (a neki i sad gledaju)SVA prvo stvorena nebeska duhovna bića,anđeli, kerubini, serafini, bića...,među njima i SIN G Yehoshua, Lucifer,pa prvo napravljeni ljudi – Adam i Eva...Padom u grijeh – griješnici ne mogu gledati LICE od Boga Oca YHVH,zato jer bi odmah umrli.Još jedan razlog zašto griješnici NE mogu gledati LICAod Boga Jedinoga Oca YHVH, je tajda NE bi izrađivali Njegovo LICE i klanjali se toj rukotvorini.Ali – Bogu Ocu YHVH griješnici mogu vidjeti tijelo,ali NE i LICE.Danijel, Izaija, Mojsije, Ivan - su vidjeli tijelo Boga Oca YHVHali NE i LICE. Sam SIN od Boga Jedinoga Oca YHVH - G Yehoshua, kaže da je on gledao LICE svoga Boga,kad je bio na nebu kraj Njega.Time je jasno da -LICE SINA G Yehoshue NIJE = LICE Boga Jedinoga Oca YHVH.SIN G Yehoshua je sad na nebu igleda LICE svoga Boga Oca YHVH jer mu sjedi Zdesna.SIN Boga Oca YHVH – G Yehoshuakad kaže – da NITKO NIJE vidio Boga Oca YHVH,TO kaže TADAŠNJIH ljudima – i TO se ne odnosina gornje nabrojane.SVI spašenici moći će gledati LICE Boga Oca YHVH.-----------
October 26, 2024Oct 26 On 15. 03. 2024. at 17:30, καιnos said:ko je taj tajanstveni zapovjednik vojske nebeske - to je mogao biti samo Isus. je - ali TEK nakon što je dobio ZASLUGE svoje žrtve NA zemljiNE PRIJE TOGA !!!TKO je Jedini Stvoritelj SVEGA - i anđela?Bog Jedini Otac YHVH! PSALAM 33,6JAHVINOM su RIJEČJU NEBESA SAZDANAi dahom usta njegovih SVA VOJSKA NJIHOVA.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Bog Jedini Otac YHVH = Jedini Stvoriteljizgovori samo jednu svoju STVARALAČKU RIJEČ,i TO izgovoreno se stvori. Tako je Bog Jedini Otac YHVHStvorio SVU nebesku vojsku – SVA nebeska Duhovna Bića,anđeli, kerubini, serafini, bića..u koja spada i SIN G Yehoshua.----------------------------Apsolutno VLASNIŠTVO nad svime što je stvoreno je OD Boga Jedinoga Oca YHVH. HEBREJIMA 1:4POSTADE toliko moćniji od anđelakoliko je uzvišenije nego oni baštinio ime.--------------------U jednom trenutku svog bitisanja, SIN G Yehohsua,postao je moćniji od angela. SIN G Yehoshua NIJE oduvijek imao angele od Boga YHVH u pokornosti===========HEBREJIMA 1:6A opet, kad uvodi Prvorođenca u svijet, govori:NEK PRED NJIM NICE PADNU SVI ANĐELI BOŽJI.-----------------TO govori Bog Jedini Otac YHVH.SIN G Yehoshua je u određeno vrijeme dobiou pokornost angele od Boga YHVH. TO je bilo tek po zaslugama – svoje smrti na Zemlji.Prije toga SIN nije imao angele u pokornosti.............TO klanjanje je iz poštovanja, a NE kao Bogu.=========1. PETROVA 3:22koji, uzašavši na nebo, jest zdesnaBogu, = BOGU JEDINOME OCU YHVH -POŠTO MU BIJAHU POKORENI ANĐELI, vlasti i sile.--------------SIN G Yehoshua je u određeno vrijeme dobiou pokornost angele od Boga YHVH.TO je bilo tek po svojim zaslugama na Zemlji..................TEK nakon što je SINA uzneso Bog Jedini Otac YHVH na nebo,SIN je dobio i čast da sjedne ZDESNAsvome Bogu Jedinome Ocu YHVH
October 26, 2024Oct 26 On 15. 03. 2024. at 17:25, καιnos said:Tu se misli na Isusovo rođenje, i to dva rođenja....SIN od Boga Jedinoga Oca YHVH -G Yehoshua = ROĐEN ! – GDJE? Kad? OD KOGA?=======BOG se NE rađa!BOG NE rađa!BOG NEMA ženu da Mu rađa djecu! Na NEBU su DUHovna Bića.G Yehoshua je na Nebu –prije dolaska na Zemlju BIO stvoren kao DUHovno biće.-----------1.Da li je Yehoshua ROĐEN NA NEBU?2.da li je Yehoshua ROĐEN NA ZEMLJI? 3.da li je Yehoshua ROĐEN DVA PUTAprvi puta na Nebudrugi puta na Zemlji?4.kako se RAĐAJU DUHovna bića?========Sam SIN od Boga Jedinoga Oca YHVHG Yehoshua - jasno kažeda se duhovna bića NE razmnožavajuMatej 22,30 Ta u uskrsnuću NITI SE ŽENE NITI UDAVAJU, NEGO SU KAO ANĐELI NA NEBU.Marko 12,25 Ta kad od mrtvih ustaju, NITI SE ŽENE NITI UDAVAJU, NEGO SU KAO ANĐELI NA NEBESIMA.======SIN G Yehoshua je STVOREN OD Boga Jedinoga Oca YHVH,PO Jahvinoj stvaralačkoj riječi:NEKA BUDE – SIN! – i – SIN G Yehoshua se stvori,na nebu, na počektu stvaranja,kao nebesko DUHOVNO biće,baš ko i svi prvi SINOVI Boga Oca YHVH(Lucifer, anđeli, kerubini, serafini, bića...)sam TO kaže:OTKRIVENJE 3,14I anđelu Crkve u Laodiceji napiši: "Ovo govori Amen, Svjedok vjerni i istiniti,POČETAK BOŽJEG STVORENJA:=======Za potrebe misije – spas čovjeka,Bog Jedini Otac YHVH,„pretvorio“ je SINA G Yehoshuu,u materijalno tijelo,stvorio je SINU – tijeloHEBREJIMA 10,5 Zato On ulazeći u svijet veli: Žrtva i prinos ne mile ti se,NEGO SI MI TIJELO PRIPRAVIO;-------------Bog Otac YHVH je sa svojim Svetim Duhomi svojom stvaralačkom RIJEČI,pretvorio SINA G Yehoshuu,u drugi dio genetskog lancau jajnoj stanici Blažene Marije,koja je na taj način začelai rodila čovjeka – SINA G Yehoshuu.Na TAJ način je SIN G YehoshuaPOSTAO i OSTAO ČOVJEK.-------
November 16, 2024Nov 16 Cak ni unitaristi ne mogu tvrditi da je Isus bio samo covek kog je Bog odabrao. Zar biblija ne govori o cudesnom zacecu? Kako onda moze biti obican covek?
November 16, 2024Nov 16 Autor Spirit Junkie On 26. 10. 2024. at 19:26, piramida4 said:ANĐEO GOSPODNJI = JAHVIN -NIJE NI BOG OTAC YHWH NITI SIN G YEHOSHUAPročitaj ovu kolumnu pa će ti biti jasno.
November 16, 2024Nov 16 Umjetna Inteligencija 1. Ivan 1:1-3, 14 (Evanđelje po Ivanu) - „U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše kod Boga - i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku kod Boga. Sve je kroz nju postalo i bez nje nije postalo ništa što postoji... I Riječ tijelom postade te se nastani među nama.“ - Ovaj odlomak sugerira da je Logos (Riječ) postojao prije stvaranja i da se utjelovio kao Isus Krist. 2. Ivan 17:5 - Isus se moli: „I sada, Oče, proslavi mene kod sebe onom slavom koju imadoh kod tebe prije nego što je svijet postojao.“ - Isus ovdje govori o svojoj preegzistentnoj slavi kod Oca, što upućuje na to da je imao postojanje prije svog rođenja na Zemlji. 3. Kološanima 1:16-17 - „Ta u njemu je sve stvoreno na nebesima i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, prijestolja, gospodstva, poglavarstva, vlasti - sve je po njemu i za njega stvoreno: on je prije svega i sve stoji u njemu.“ - Ovo implicira da je Krist djelovao kao počelo (arhetip) stvaranja i da je postojao prije svega stvorenog. 4. Filipljanima 2:5-7 - „Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu: On, božanskim likom postojeć, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe 'oplijeni' uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan.“ - Ovo sugerira da je Isus imao božansku prirodu prije nego što je postao čovjekom, što se može tumačiti kao Njegova preegzistencija. 5. Hebrejima 1:2-3 - „U ove posljednje dane progovori nam u Sinu koga postavi baštinikom svega, po kojemu i svjetove stvori; on, odsjev sjaja Božjega i otisak bića njegova...“ - Ovdje se kaže da je Bog kroz Sina stvorio svjetove, što implicira Njegovu preegzistenciju i aktivnu ulogu u stvaranju. Važno je napomenuti da različite kršćanske denominacije i teološke škole mogu različito interpretirati ove stihove. Rasprave o preegzistenciji Isusa zahtijevaju duboko poštovanje prema sugovornicima i njihovoj vjeri te spremnost na razumijevanje njihovog stajališta, kao i pružanje dobro obrazloženih argumenata.
January 26Jan 26 On 15. 03. 2024. at 17:25, καιnos said:Mihej 5,2 kaže: Ali ti, Betleheme Efrato, premda si malen među tisućama Judinim, ipak će mi iz tebe izići onaj koji će biti vladar u Izraelu, čiji su iskoni od davnine, od vječnosti.” Ovaj prevod boldanog teksta je jako loš i zamagljuje stvari. Pravi prijevod je da su njegovi silasci od davnina ili poletka svijeta. Eeee onda tu sad počinje teološka zavrzlama koju rijetki znadu…
Napravite račun ili se prijavite za komentiranje